2012. január 10.

Volvo Ocean Race

A világ leghíresebb vitorlás versenye négyévenként kerül megrendezésre.
A legutóbbi még javában zajlik, jelen pillanatban Abu Dhabinál tart az Emírségben.
A 6 hajóból álló regatta 2011. október 29-én startolt Spanyolországból és előreláthatóan 2012. július táján érkezik meg Írországba.


Ahogy az ábrán is látható az első állomás Fokváros. Csak nagyjából lehetett megsaccolni, hogy pontosan mikor futnak be a hajók a Waterfront kikötőjébe, de az esemény előtt már felépültek az érdeklődők fogadására az információs, bemutatós pavilonok, interaktív pultokkal, videókkal, szimulátorral, 3D-s mozival, PR ajándékokkal.
Irtó szerencsénk volt, mert amikor arra jártunk, éppen akkor futott be az egyik vitorlás, végig követhettük a kikötési manővert, ami nem is volt egyszerű, mert nagyon fújt a szél, még a kikötőben is. Jó volt látni, ahogy a fáradt legénység partra száll és találkozik a hozzátartozóival.


Négy évvel ezelőtt is figyelemmel kísértük a verseny eseményeit. Az interneten keresztül már akkor is percről percre naprakész információkhoz lehetett jutni és akár csetelni is lehetett a csapat tagokkal. A Team Russia hajó osztrák kapitányával léptünk kapcsolatba, sőt meg is hívtuk a teamet hozzánk grillezni, amikor már közeledtek Fokváros felé. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy élni is fognak az ajánlattal - és ugyan pár napos késéssel (mert akkoriban meg pont kevés szél fújt) – beállítottak hozzánk, az egész csapat és csaptunk egy grillezős estét. Nagy élmény volt ezekkel az edzett vitorlázókkal találkozni és a sztorikat első kézből hallani. Másnap felmehettünk a hajóra is, amin minden óriásinak tűnt és szuper modernek, mégis hihetetlen, hogy milyen spártai körülmények között kell a legénységnek laknia! Friss étel nem kerül a fedélzetre, csak konzervek, ezért örültek és éltek a meghívásunkkal:-). Wc nincs a hajón, mindenki csak egy váltás ruhát és napkrémet vihet magával. A csapat tagjait úgy válogatják össze, hogy különböző képzettséggel rendelkezőkből álljon, úgy mint vitorla készítő, orvosi ismeretekkel rendelkező, mérnök, riporter. Nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is nagyon felkészültnek és fittnek kell lenni.
A partra szállások után nemcsak a családtagok, hanem egy egész team várja a vitorlázókat, pszichológus, masszőr, fizioterapeuta, technikusok, catering és egyéb szakemberek.

Fokvárosból december 11-én indult újból útjára a regatta. Az előtte megrendezett kikötői futamot sikerült elcsípni és lencsevégre kapni.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése