Egy marhahúsos
fogásról van szó, amit egy szép őszi napon, Badacsonyban, ismerősöknél
kóstoltam először.
Mivel itt
Dél-Afrikában nagyon jó, mondhatni csúcs minőségű marhák vannak, ezért
általában itt szoktam elkészíteni.
Dél-Afrika nagy
marha termelő ország és hús evő nemzet, de a marha hús mellett – amiből nagyon
bő a választék – közel annyi bárányt is fogyasztanak. A sertés csak az elmúlt
években lett népszerűbb, el is kezdték propagálni, úgy mint „egészséges
alternatíva” más húsok mellett!?! Hogy az emberekkel mit meg nem lehet
etetni...
Ez az étel nagyon
egyszerűen és gyorsan összeállítható, kitűnő vendégváró fogás, csak egész nap
otthon kell lenni, mert legalább 5-6 órát készül a sütőben.
-
1,5
kg marha lábszár (csont nélkül)
-
20 db
fokhagyma gerezd
-
só,
őrölt bors
-
3 db
babérlevél
-
friss
rozmaring (kb. 8 ágacska)
-
1
üveg vörösbor (nem kell a legdrágább, de jó minőségű könnyű száraz vörös legyen;
de nem barrique)
- A húst vastag szeletekre vágom, ha a
hentes még nem tette meg (2-3 cm), az esetleges faggyús, zsíros részektől
megszabadítom. Egy enyhe hártyás réteg maradhat rajta, nem lesz rágós, át
fog főni!
- Egy tűzálló tálba, aminek teteje is
van (ez fontos!) leteszek egy réteg húst, amit enyhén sózok, és gazdagon
borsozok (kb. egy evőkanálnyi borssal). Ráteszem a fokhagyma gerezdek java
részét és egy-egy rozmaring szálat a szeletekre.
- Folytatom a rétegzést az előbbiek
szerint, plusz beleteszem a babérleveleket is.
- Felöntöm az üveg borral, ha teljesen
nem fedi be a marhát, akkor öntök hozzá egy kis vizet, de semmiképpen ne
látszódjon ki a bor alól.
- 150 fokra előmelegített sütőben
lefedve 5-6 órán át párolom (nem baj ha tovább marad). Olykor ellenőrzöm a
folyadék mennyiségét, amit időnként pótolok borral, ha van még, vagy
vízzel. A lényeg az alacsony hőmérsékleten történő lassú párolás, így lesz
a hús omlós.
- Ha elkészült, megpróbálom a
rozmaringot eltávolítani belőle. A tálból kihalászott hús darabokat
fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyéren fogyasztjuk, olivaolajjal – vagy
ízlés szerint a szósszal is - meglocsolva. Vörösbor illik hozzá!
Az elkészítés képes beszámolója, lépésről lépésre:
A feketére színeződött "végtermék" nem éppen bizalomgerjesztő látvány, de annál finomabb! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése