2012. január 15.

Peposo

A következő recept egyáltalán nem dél-afrikai eredetű, hanem olasz, egy újabb Jamie remek.
Egy marhahúsos fogásról van szó, amit egy szép őszi napon, Badacsonyban, ismerősöknél kóstoltam először.
Mivel itt Dél-Afrikában nagyon jó, mondhatni csúcs minőségű marhák vannak, ezért általában itt szoktam elkészíteni.
Dél-Afrika nagy marha termelő ország és hús evő nemzet, de a marha hús mellett – amiből nagyon bő a választék – közel annyi bárányt is fogyasztanak. A sertés csak az elmúlt években lett népszerűbb, el is kezdték propagálni, úgy mint „egészséges alternatíva” más húsok mellett!?! Hogy az emberekkel mit meg nem lehet etetni...

Ez az étel nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, kitűnő vendégváró fogás, csak egész nap otthon kell lenni, mert legalább 5-6 órát készül a sütőben.

 Hozzávalók (6 személy részére):

-          1,5 kg marha lábszár (csont nélkül)
-          20 db fokhagyma gerezd
-          só, őrölt bors
-          3 db babérlevél
-          friss rozmaring (kb. 8 ágacska)
-          1 üveg vörösbor (nem kell a legdrágább, de jó minőségű könnyű száraz vörös legyen; de nem barrique)

  1. A húst vastag szeletekre vágom, ha a hentes még nem tette meg (2-3 cm), az esetleges faggyús, zsíros részektől megszabadítom. Egy enyhe hártyás réteg maradhat rajta, nem lesz rágós, át fog főni!
  2. Egy tűzálló tálba, aminek teteje is van (ez fontos!) leteszek egy réteg húst, amit enyhén sózok, és gazdagon borsozok (kb. egy evőkanálnyi borssal). Ráteszem a fokhagyma gerezdek java részét és egy-egy rozmaring szálat a szeletekre.
  3. Folytatom a rétegzést az előbbiek szerint, plusz beleteszem a babérleveleket is.
  4. Felöntöm az üveg borral, ha teljesen nem fedi be a marhát, akkor öntök hozzá egy kis vizet, de semmiképpen ne látszódjon ki a bor alól.
  5. 150 fokra előmelegített sütőben lefedve 5-6 órán át párolom (nem baj ha tovább marad). Olykor ellenőrzöm a folyadék mennyiségét, amit időnként pótolok borral, ha van még, vagy vízzel. A lényeg az alacsony hőmérsékleten történő lassú párolás, így lesz a hús omlós.
  6. Ha elkészült, megpróbálom a rozmaringot eltávolítani belőle. A tálból kihalászott hús darabokat fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyéren fogyasztjuk, olivaolajjal – vagy ízlés szerint a szósszal is - meglocsolva. Vörösbor illik hozzá!
Az elkészítés képes beszámolója, lépésről lépésre:







A feketére színeződött "végtermék" nem éppen bizalomgerjesztő látvány, de annál finomabb!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése