2012. január 3.

Cape Town Minstrel Carnival

Minden év január 2-án zajlik a híres fokvárosi karnevál, vagyis Kaapse Klopse. (A klopse szó eredendően a klub szóból ered.) A több tízezer felvonuló klubokba, csoportokba verődve vonul a belváros utcáin. A színes kavalkád az afrikaanst beszélő, színes bőrű, azaz „coloured” zenészeiből, énekeseiből, táncosaiból áll.


A karnevál gyökerei több száz évvel nyúlnak vissza. A rabszolgaság és később a színes lakosság elnyomása (apartheid) idejére. Az újév, január 1-jének ünnepe a fehérek kiváltsága volt, a színes bőrűek az ünnepléshez a másodikát kapták.
Egyes feltevések szerint a karnevál az 1800-as évek végéről is eredhet, amikor az afrikai-amerikai zenészek muzsikájukkal örvendeztették meg az öbölbe érkező vitorlázókat.



Az idei karnevál kezdete délelőtt 10 órára volt meghirdetve. Fél 11-kor már a belvárosban voltunk, több utcát lezártak, de sikerült a parádé indulásához közel parkolni. A felvonulási út teljes hosszában emberek tanyáztak, a város apraja-nagyja, (legfőképp a színes bőrű lakosság) sátrakat vertek, matracokon elnyúlva, kemping székeken ülve várták az eseményt. Természetesen enni-innivalóval érkeztek, állítólag sokuk már az éjszakát is az utcán töltötte, hogy az első sorban foglalhassanak helyet. A város szobrain, a telefonfülkéken és épület ablakaiban emberek lógtak.
A felvonulók igencsak megváratták a fokvárosiakat, az első csoport 14 óra tájban tűnt csak fel. Közben mi már elugrottunk szendvicset enni és kétszer türelmünket vesztve már majdnem ott is hagytuk az egészet (nem is értem, a tömeg hogy volt ilyen békés, türelmes) de a várakozás megérte! Iszonyú hangulat volt és nagy látvány!
A karnevált kihagyni jövőre se fogjuk, a kempingszéket viszont mindenképpen visszük!






1 megjegyzés: