2012. március 24.

SUP Downwind Race


Hogy ez meg mi a csoda lehet, gondoljátok? Lássuk sorra!

A SUP egy rövidítés, amely a stand up paddle-ből ered. És hogy mi a stand up paddle? Aki még nem tudná, ez a legújabb vízi sport trend: állva evezést jelent egy erre való, speciális szörf deszkán. Ez most a leggyorsabban terjedő vízi sport a világban, köszönhető annak, hogy mindenki meg tudja tanulni serc perc alatt és ráadásul nagyon élvezetes is! Lehet űzni tavakon, folyókon, de tengeren hullámokat is meg lehet lovagolni vele. Az első világbajnokságot nemrég rendezték meg Peruban, ahol különböző versenyszámokban lehetett indulni: hullámlovaglás, maraton, race...
A sport úgy 5-6 éve kezdte meghódítani Dél-Afrikát, a deszkán álló és evező emberek látványa a vízen először nagyon szokatlan és furcsa volt a szörfözők és kite-ozók között, de mára már mindenki tudja, hogy ez egy külön sportág és egyre többen állnak fel a deszkára és sokan nem is nagyon akarnak leszállni róla.:-)
Otthon a Balatonon tavaly óta a tihanyi SUP Centerben is ki lehet próbálni ezt a sportot, mely remek fitness edzésnek is.
Itt a hullámok meglovagolása egy teljesen más kategória. Sikerélményre szert tenni viszont lényegesen gyorsabban lehet, mint a hullám szörfözéssel, hiszen a deszkák sokkal stabilabbak és az evező is segít a haladásban és egyensúlyozásban.




A Stand Up Paddle Downwind Race szerdánként késő délután zajlik, feltéve ha fúj az errefelé tipikus, erős dél-keleti szél, amiből végül is nincs híján a nyári szezon. A verseny a Tábla-öbölben, a  Milnerton városnegyed világító tornyától indul és hátszélben kell evezni Big Bay-be. A táv kb. 5 km, az öböl közepén nagyjából 15 km távolságra haladnak a résztvevők a parttól. Ugyan a szél erősen tolja őket hátulról a cél felé, a hullámokkal való küzdelem a legfittebbeket is igencsak próba elé állítja. Akinek nincs saját felszerelése, a helyszínen a szponzoroktól kaphat egyet.



A legbátrabbak a 4-5 méteres hullámokban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése