2012. november 7.

Bobotie



Az idei szezon blogírását egy dél-afrikai specialitással kezdem, a bobotie-val.
Az étel a maláj kultúrával érkezett az országba a 17. században. A neve egy currys darált húsos, gyümölcsös fogást takar, a tetején tejes-tojásos réteggel.
Igazán nagyon finom a curry fűszerezés a gyümölcsös jegyekkel, az elkészítése pedig gyorsan megvan.


Bobotie - egy főre
Bobotie - négy főre
Íme az eredeti recept és alul a fordítása:


 
Hozzávalók (4 főre):

-          50 dkg darált hús (fele disznó, fele marha)
-          1 ek. olaj
-          1 fej hagyma
-          1 ek. barack lekvár
-          1 ek. chutney
-          1 ek. ecet
-          2 szelet fehér kenyér
-          1 tk. turmeric
-          1 ek. curry por
-          1 tk. só
-          ¼ tk. fekete bors
-          1 ek. mazsola
-          2-3 ek. víz

Tetejére:

-          2 egész tojás
-          2,5 dl tej
-          só, bors
-          2-3 babérlevél

  1. Megpirítom az olajon a hagymát, hozzákeverem a lekvárt, chutneyt, a fűszereket, valamint a húst.
  2. A beáztatott kenyeret kicsavarom és az ecettel és mazsolával a húshoz keverem, majd egy beolajozott tűzálló tálba öntöm és hagyom hűlni.
  3. Felverem a tojásokat a tejjel és fűszerekkel, majd ráöntöm a húsos masszára, a babérleveleket a tetejére helyezem.
  4. 170 fokon kb. 1 órán át sütöm fedés nélkül, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése