Félreértés ne
essék, ebben a bejegyzésben most nem a fallabdázásról lesz szó, hanem a tökökről
(a squash jelentheti a tök félék gyűjtőnevét is).
Nagyon sokféle
tökfajta lelhető fel errefelé, jó párral még nem találkoztam otthon, csak itt.
A kedvencem az itteni sütőtök, a Butternut squash fajta, ami
egész évben terem és ezt eszi boldog és boldogtalan.
Sokféleképpen
készítik, leggyakrabban mégis köretként eszik. Nincs olyan dél-afrikai konyha,
vagy étterem, ahol húsok (steak, csirke, bárány), sőt halak mellé ne kínálna
párolt, vagy grillezett sütőtökből készült pürét, a preferált köreten kívül.
A sütőtök püré
általában tejszínes spenóttal érkezik együtt és valóban jól illik a húsokhoz és
halakhoz.
A butternut nem
annyira édes, mint az otthoni sonkatök, de amúgy megtévesztésig hasonló hozzá.
Az említett
köreten kívül az én kedvencem ez a krémleves, ami alapjában véve a répától és
töktől édeskés, a friss gyömbértől viszont enyhén csípős, fűszeres. A tejföl
kellemesen harmonizál az ízekkel és most először tépkedtem a leves tetejére pár
szál rukkola saláta levelet, ami a csípős borsos ízével jól illett a
fűszerekhez és az édes jelleghez.
Az előző
bejegyzésben közzétett chiabattával fogyasztva ez egy remek fogás!
Sütőtök krémleves, ahogy én készítem:
Hozzávalók:
-
1
nagy fej vöröshagyma
-
3
gerezd fokhagyma
-
1
evőkanálnyi reszelt gyömbér
-
½ kg
sütőtök (hámozva, kockára vágva)
-
2 db
krumpli
-
1
kisebb répa (ha nagyon édes a tök húsa, akkor elhagyható)
-
4 dl
víz
-
½
narancs leve
-
1
csapott teáskanál só
-
½
teáskanál őrölt szerecsendió
-
őrölt
bors, ízlés szerint
-
1 kis
doboz 20 %-os tejföl
-
friss
koriander, vagy petrezselyem zöld
-
rukkola
saláta (opcionális)
- A hagymát kevés olajon megpirítjuk,
majd rádobjuk a fokhagymát és gyömbért és 1 percig tovább pirítjuk.
- Hozzákeverjük a felkockázott
zöldségeket, ráöntjük a narancslevet és vizet, majd fűszerezzük.
- Félig lefedve közepes lángon puhára
pároljuk, ha elfőne a víz, pótoljuk.
- Botmixerrel pürésítjük, tejföllel,
tépkedett rukkola levelekkel, koriander, vagy petrezselyem zölddel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése