2012. március 20.

Squash


Félreértés ne essék, ebben a bejegyzésben most nem a fallabdázásról lesz szó, hanem a tökökről (a squash jelentheti a tök félék gyűjtőnevét is).
Nagyon sokféle tökfajta lelhető fel errefelé, jó párral még nem találkoztam otthon, csak itt.
A kedvencem az  itteni sütőtök, a Butternut squash fajta, ami egész évben terem és ezt eszi boldog és boldogtalan.



Sokféleképpen készítik, leggyakrabban mégis köretként eszik. Nincs olyan dél-afrikai konyha, vagy étterem, ahol húsok (steak, csirke, bárány), sőt halak mellé ne kínálna párolt, vagy grillezett sütőtökből készült pürét, a preferált köreten kívül.
A sütőtök püré általában tejszínes spenóttal érkezik együtt és valóban jól illik a húsokhoz és halakhoz.
A butternut nem annyira édes, mint az otthoni sonkatök, de amúgy megtévesztésig hasonló hozzá.
Az említett köreten kívül az én kedvencem ez a krémleves, ami alapjában véve a répától és töktől édeskés, a friss gyömbértől viszont enyhén csípős, fűszeres. A tejföl kellemesen harmonizál az ízekkel és most először tépkedtem a leves tetejére pár szál rukkola saláta levelet, ami a csípős borsos ízével jól illett a fűszerekhez és az édes jelleghez.
Az előző bejegyzésben közzétett chiabattával fogyasztva ez egy remek fogás!


Sütőtök krémleves, ahogy én készítem:

Hozzávalók:

-          1 nagy fej vöröshagyma
-          3 gerezd fokhagyma
-          1 evőkanálnyi reszelt gyömbér
-          ½ kg sütőtök (hámozva, kockára vágva)
-          2 db krumpli
-          1 kisebb répa (ha nagyon édes a tök húsa, akkor elhagyható)
-          4 dl víz
-          ½ narancs leve
-          1 csapott teáskanál só
-          ½ teáskanál őrölt szerecsendió
-          őrölt bors, ízlés szerint
-          1 kis doboz 20 %-os tejföl
-          friss koriander, vagy petrezselyem zöld
-          rukkola saláta (opcionális)

  1. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymát és gyömbért és 1 percig tovább pirítjuk.
  2. Hozzákeverjük a felkockázott zöldségeket, ráöntjük a narancslevet és vizet, majd fűszerezzük.
  3. Félig lefedve közepes lángon puhára pároljuk, ha elfőne a víz, pótoljuk.
  4. Botmixerrel pürésítjük, tejföllel, tépkedett rukkola levelekkel, koriander, vagy petrezselyem zölddel tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése