2012. március 3.

Indiai mangós csirke curry


A következő recept ugyan nem kimondottan dél-afrikai, de mégis innen való, minthogy az országban nagy az indiai populáció, ami nagy hatással van a dél-afrikai konyhára is.
Az indiai ízekkel és fűszerekkel isten igazából itt ismerkedtem meg először. A fűszerek beszerzése Fokvárosban nem okoz problémát, a supermarketekben polcok hosszú sora kínálja a legkülönfélébbeket is. Durban városban pedig, ahol még inkább számottevő az indiai lakosság aránya, szinte megszédül az ember az indiai fűszer piacokon a látványtól és illattól egyaránt.
Ez a recept volt az legelső indiai kísérletezésem, ami nagyon is bevált és mivel itt éppen javában mangó szezon dúl, ma estére ismét elkészítettem. Mangó hiányában savanykás almával is készülhet, úgy is finom, de nem annyira különleges!



Hozzávalók:

-          60 dkg csirkemell filé
-          2 db nagy fej vöröshagyma
-          2 teáskanálnyi reszelt gyömbér
-          2 teáskanálnyi reszelt fokhagyma
-          2 tk. őrölt koriander
-          ½ tk. turmeric (kurkuma)
-          chilli por és friss chilli ízlés szerint
-          1 tk. só
-          2 db paradicsom
-          1 db mangó (1-2 db alma)
-          1-2 dl víz
-          friss koriander zöld



  1. Szeljük fel falatokra a csirkét és keverjük össze a fűszerekkel és a mangó szeletekkel. (Az én mangóm jókora 60 dkg-os volt, csak a felét használtam fel.)
  2. Hevítsünk kevés olajat és dobjuk rá a szeletekre (karikára) vágott hagymát. Pirítsuk míg aranybarna színt nem kap. Ne kevergessük a szokásos őrült módon, csak olykor-olykor és azt is óvatosan, így nem törik meg a hagyma íze és szép színt kap!
  3. Kapcsoljunk kis fokozatra és pirítsuk a gyömbért és fokhagymát a hagymán kb. 1 percig.
  4. Kapcsoljunk ismét nagyobb fokozatra és most pirítsuk pár percig a csirkét is a hagymán. A hús így kap egy kis színt, a pirult fűszerek pedig markánsabb ízt adnak az ételnek.
  5. Dobjuk a húsra a hámozott, negyedekre vágott paradicsomot, majd öntsük fel a vízzel. A vizet óvatosan adagoljuk, könnyen túl hígra sikeredhet a curry, hiszen a paradicsom és mangó/alma is levet eresztenek! Hogy mennyire legyen sűrű ez a curry, ízlés kérdése. Én a pörköltnél kicsit hígabban szeretem.
  6. Közepes fokozaton, fedő nélkül rotyogtassuk, míg a csirke meg nem puhul és a felesleges folyadék el nem párolódik (kb. 20 perc).
  7. Friss korianderrel szórjuk meg a tetejét és párolt rizzsel (basmatival az igazi) tálaljuk!
Ha már a mangónál tartunk, nemrég elkészítettem Select food mangó tortáját, ami nagyon finom és csak ajánlani tudom. Ha valakinek még van jó mangós receptje, ossza meg velem, szívesen venném! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése