A következő
recept ugyan nem kimondottan dél-afrikai, de mégis innen való, minthogy az
országban nagy az indiai populáció, ami nagy hatással van a dél-afrikai
konyhára is.
Az indiai ízekkel
és fűszerekkel isten igazából itt ismerkedtem meg először. A fűszerek
beszerzése Fokvárosban nem okoz problémát, a supermarketekben polcok hosszú
sora kínálja a legkülönfélébbeket is. Durban városban pedig, ahol még inkább
számottevő az indiai lakosság aránya, szinte megszédül az ember az indiai
fűszer piacokon a látványtól és illattól egyaránt.
Ez a recept volt
az legelső indiai kísérletezésem, ami nagyon is bevált és mivel itt éppen
javában mangó szezon dúl, ma estére ismét elkészítettem. Mangó hiányában
savanykás almával is készülhet, úgy is finom, de nem annyira különleges!
Hozzávalók:
-
60
dkg csirkemell filé
-
2 db
nagy fej vöröshagyma
-
2
teáskanálnyi reszelt gyömbér
-
2
teáskanálnyi reszelt fokhagyma
-
2 tk.
őrölt koriander
-
½ tk.
turmeric (kurkuma)
-
chilli
por és friss chilli ízlés szerint
-
1 tk.
só
-
2 db
paradicsom
-
1 db
mangó (1-2 db alma)
-
1-2
dl víz
-
friss
koriander zöld
- Szeljük fel falatokra a csirkét és
keverjük össze a fűszerekkel és a mangó szeletekkel. (Az én mangóm jókora
60 dkg-os volt, csak a felét használtam fel.)
- Hevítsünk kevés olajat és dobjuk rá a
szeletekre (karikára) vágott hagymát. Pirítsuk míg aranybarna színt nem
kap. Ne kevergessük a szokásos őrült módon, csak olykor-olykor és azt is
óvatosan, így nem törik meg a hagyma íze és szép színt kap!
- Kapcsoljunk kis fokozatra és pirítsuk
a gyömbért és fokhagymát a hagymán kb. 1 percig.
- Kapcsoljunk ismét nagyobb fokozatra
és most pirítsuk pár percig a csirkét is a hagymán. A hús így kap egy kis
színt, a pirult fűszerek pedig markánsabb ízt adnak az ételnek.
- Dobjuk a húsra a hámozott, negyedekre
vágott paradicsomot, majd öntsük fel a vízzel. A vizet óvatosan adagoljuk,
könnyen túl hígra sikeredhet a curry, hiszen a paradicsom és mangó/alma is
levet eresztenek! Hogy mennyire legyen sűrű ez a curry, ízlés kérdése. Én
a pörköltnél kicsit hígabban szeretem.
- Közepes fokozaton, fedő nélkül
rotyogtassuk, míg a csirke meg nem puhul és a felesleges folyadék el nem
párolódik (kb. 20 perc).
- Friss korianderrel szórjuk meg a
tetejét és párolt rizzsel (basmatival az igazi) tálaljuk!
Ha már a mangónál
tartunk, nemrég elkészítettem Select food mangó tortáját, ami nagyon finom és
csak ajánlani tudom. Ha valakinek még van jó mangós receptje, ossza meg velem,
szívesen venném!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése