2012. március 13.

Cape Argus Cycle Tour


Minden év március második vasárnapján rendezik meg Fokvárosban a világ legnagyobb amatőr bicikli versenyét. A rendezvény a Cape Argus Pick n Pay Cycle Tour névre hallgat a szponzoroknak köszönhetően. (Cape Argus egy napilap neve, Pick n Pay pedig egy szupermarket hálózaté).
A 110 km hosszú táv a belvárosból indul és a Fok-félsziget körül vezet. Egyes részek, mint például a lélegzet elállítóan szép Chapman’s Peak Drive, vagy a Boy’s Drive erőt próbáló, meredek szakaszok.




A versenyen rengeteg a résztvevő, a mostanin is megközelítette a 35.000 főt. A dél-afrikaiak számára ez egy olyan esemény, vagy megmérettetés, mint mondjuk nálunk a Kékszalag vitorlás verseny, vagy a muzulmánok zarándoklata Mekkába. Egész egyszerűen legalább egyszer az életben részt kell venni rajta!
Nem elhanyagolható a nemzetközi részvétel aránya sem, sőt ismert profik is megtisztelik olykor a versenyt részvételükkel, mint például tavaly Lance Armstrong.
A race rendkívül jól szervezett, nincsenek fennakadások útközben és várakozások sincsenek a startvonal előtt. Pedig ennyi embert, főleg amatőrt irányítani igényel némi felkészülést. A startvonal elé a biciklistákat korcsoport, nem, nemzetiség és korábbi eredmények alapján állítják fel. Az időt egy chip segítségével tudják mérni.
Az egyedüli rizikó tényező az időjárás, legfőképpen a szél. Fokvárosban márciusban is gyakori az erős dél-keleti szél, ami megnehezítheti, sőt veszélyeztetheti a túrát. A 2009-es év emlékezetes marad, a 120 km/órás lökések majdhogynem lesöpörték a résztvevőket a szerpentines szakaszokról, sőt az indulásnál is alig tudták tartani az emberek a kerékpárjukat.
Az idei túra ugyan szélmentes volt, de ezúttal a 30 fokos hőség is nagy kihívásnak bizonyult.



Chapman's Peak Drive, szemben Hout Bay öböl


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése