2015. március 26.

Nyújtott almás rétes

Dél-Afrikába kellett jutnom, hogy megsüssem életem első nyújtott rétesét. Úgy gondoltam nagymama korig meg sem próbálkozom vele, olyan bonyolult és macerás. Ugyan kellett hozzá némi útmutatás, meg lehet ezt még gyakorolni, de nem egy nagy ördöngösség!

Hozzávalók:

tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1/8 liter langyos víz
- 2 ek. étolaj
- 1 kk. só
- 1 egész tojás
- olvasztott vaj a kenéshez

töltelékhez:

- 1-1,5 kg savanykás alma
- 1 citrom leve
- pár kanál kristálycukor (elhagyható)
- fahéj
- rumba áztatott mazsola
- zsemlyemorzsa a szóráshoz

A langyos vízben elkeverjük a sót és a tojást és az átszitált liszthez adjuk, jól összedolgozzuk és gyúrjuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk. Két felé vágjuk, ismét gombócot formázunk belőlük és párszor az asztalhoz csapdossuk. Kiolajozott edénybe tesszük, bekenjük olajjal és kb. 2 órán át pihentetjük letakart konyharuha alatt.
Közben az almát meghámozzuk és uborkareszelőn legyaluljuk, a citrom levével meglocsoljuk, zsemlyemorzsát pirítunk vajban. A mazsolát áztassuk rumba.


Az egyik tészta gombócot elkezdjük sodrófával kisodorni, majd kézfejeinkre fektetjük és egyenletesen forgatva kifelé nyújtogatjuk. 


Lisztezett textil anyagra (pl. terítő) fektetjük és a tészta szélét körben haladva kifelé húzkodjuk - ügyelve arra, hogy lehetőleg ne szakadjon - míg olyan vékony nem lesz, hogy ha aláhelyezünk egy újságpapírt, akkor el tudjuk olvasni...



A tésztát ecsettel megkenjük némi olvasztott vajjal, megszórjuk a pirított morzsával,  ráhalmozzuk a töltelék és a mazsola felét (kb. 1/3 résznél), megszórjuk ízlés szerint cukorral és fahéjjal. A tészta széleit levágjuk, majd a két oldalát egy kissé a töltelékre hajtjuk. 


A rétest a terítő segítségével felcsavarjuk. 
Ugyanezt tesszük a tészta másik felével. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük és közepes hőfokon (180 fokon) aranybarnára sütjük, kb. 50 perc alatt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése