2011. december 21.

Vaníliás kifli


A nagymamám vaníliás kiflije isteni, szaftos, omlós és minél tovább áll, annál finomabb! Gyerek korom óta ez a kedvenc kekszem, a testvéremé és azt hiszem mondhatom, hogy az unokatestvéreimé is ugyanúgy. Ha szóbridzs asszociációs játékot játszanék, akkor a nagymama szóra biztos a vaníliás kiflit vágnám rá.:-)
Az első adag vaníliás kiflit december eleje táján készítettem karácsonyra, de egy hét alatt szinte egyedül elpusztítottam, úgyhogy most készül a második...

Hozzávalók:

-          25 dkg liszt
-          10 dkg porcukor
-           20 dkg hideg vaj
-           10 dkg darált mandula
-          vaníliás és porcukor a forgatáshoz

  1. A hozzávalókat összegyúrom, a tésztából egy darabot kicsippentek és kis kiflit formázok belőle.
  2. 160 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 12 percig (ez a kiflik méretétől függ). Semmi képen ne süssük túl, mert akkor kemény lesz, csak addig, amíg az alja halványbarna színt kap! 
  3. A meleg kifliket vaníliás porcukorba forgatom, és innentől kezdve már lehet kóstolni!

Grandma's vanilla crescent cookies

Ingredients:
-          250 g flour
-          100 g icing sugar
-          200 g cold butter (unsalted)
-          100 g ground almond
-          Vanilla sugar and icing sugar for dusting

Mix everything together for a  dough.
Sift icing sugar and vanilla sugar into a medium bowl and set aside.
Shape pieces of dough into small crescents and transfer to parchment paper–lined baking sheets.
Bake until the bottom of the cookies lightly  golden, about 12minutes (it depends on the size). Ttransfer a few at a time to bowl of sugar and coat well. Transfer cookies to a rack to let cool completely. Cookies may be stored in airtight containers for up to 1 month.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése