Dél-afrikai kedvelt
karácsonyi sütije a ’Fruit mince pie’, ami nem más, mint muffin formában
készült darált aszalt gyümölcsös pite.
A boltokat
decemberben feltöltik a 6-os, vagy 12-es kiszerelésekkel, egész hegyeket
halmozva fel. Árulnak külön szirupos darált aszal gyümölcsöt is üvegben, ha
valaki vállalkozik házilag az elkészítéséhez. Őszintén szóval, még soha nem
kóstoltam se házi, se bolti változatát, de most kedvem kerekedett hozzá és
elkészítettem a saját verziómat. A külcsínyen még van mit alakítani (a tészta
nagyon törött a nyújtáskor, nehéz formázni), de az íze és illata igazi
karácsonyi hangulatot árasztott. Azt hiszem a boltiról lemondok és ezt a
változatot fogom a jövőben is készíteni.
Hozzávalók (nekem
10 db lett belőle):
Tésztához:
-
20
dkg liszt
-
3 dkg
darált mandula
-
10
dkg vaj
-
5 dkg
porcukor
-
1
citrom reszelt héja
-
1
tojás sárgája
-
3 ek.
tej
Töltelékhez:
-
35
dkg aszalt gyümölcs ízlés szerint
-
cukor
ízlés szerint
-
3 dkg
darált mandula
-
5 dkg
vaj
-
1,5
dl víz
-
½ tk.
fahéj
-
rum,
vagy gyümölcs likőr/pálinka (opcionális)
- A tésztához a lisztet összekeverem a mandulával, cukorral és a citrom reszelt héjával.
- Elmorzsolom a lisztes keverékben a vajat.
- A tojás sárgáját elkeverem a tejjel és a vajas lisztbe beledolgozom és az egészet összegyúrom, majd fél órát pihentetem.
- A töltelékhez az asztalt gyümölcsöket (szilvát, mazsolát, körtét, barackot, almát és datolyát tartalmazott a keverékem) összeaprítom és a vízzel és cukorral pár percig főzöm, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
- A masszához keverem a mandulát, vajat és alkoholt (ez utóbbi kellemes aromát ad neki), majd hagyom langyosra hűlni.
- A tésztát elfelezem, majd kinyújtom nagyon vékonyra és 7,5 cm átmérőjű köröket szúrok ki belőle, amivel kibélelem az enyhén kiolajozott muffin sütő mélyedéseit (elég nehéz művelet mert törik, szakad, de nem baj, ha toldozással-foltozással sikerül csak).
- A kosárkákba teszek kb. egy evőkanálnyi töltetéket, majd 6 cm átmérőjű tésztakörökkel lefedem. Le lehet kenni a tetejét felvert tojással, de én nem tettem.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kész lett. 5 percig hagytam a formában hűlni, mielőtt kivettem belőle.
Fruit mince pie
Ingridiens:
For the dough:
-
200 g flour
-
30 g ground almond
-
100 g butter
-
50 g icing sugar
-
grated rind of 1 lemon
-
1 egg yolk
-
3 tbls. Milk
For the filling:
-
350 g fruit mince meat
-
50 g butter
-
30 g ground almond
-
150 ml water
-
sugar
-
½ ts. ground cinnamon
-
50 ml fruit likor or rum (optional)
Mix flour, almond, sugar and lemon rind together. Add the butter and rub in
with fingertips. Combine the egg yolk and milk and mix with a fork. Combine
with the dry ingredients and mix until the ingredients are evenly wet. Turn
out the pastry onto a lightly floured worktop and knead until smooth. Allow the
pastry to rest before 20 minutes before rolling.
Divide the dough into 2 parts. Roll out half the dough thinly on the dusted surface and cut it out into 12x7.5cm rounds with a cutter. Line a10 hole muffin tin with the pastry.
Divide the dough into 2 parts. Roll out half the dough thinly on the dusted surface and cut it out into 12x7.5cm rounds with a cutter. Line a10 hole muffin tin with the pastry.
Cook the fruit mince
meat (I used plums, apple, sultanas, apricot, pears and dates) with sugar and
water until it soft again. Stir in the cinnamon, almond, butter and alkohol and
let it cool down.
Roll out the remaining
dough thinly and cut out 12x6cm rounds with a cutter.
Place a small tablespoons of the mincemeat in the centre of each and cover with the rounds.
Place a small tablespoons of the mincemeat in the centre of each and cover with the rounds.
Preheat an oven to
180°C. Brush the tops of the pies with a little beaten egg, if you would like
to and cook them for about 15 minutes.
Remove the pies from the oven and allow them to cool for 5 minutes.
Remove the pies from the oven and allow them to cool for 5 minutes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése