2014. február 23.

Túró gombóc – egy kis nosztalgia, vagy tán honvágy?



Mindig is imádtam a túró gombócot és mivel az öcsém is rajongott érte, sokszor került nálunk otthon az asztalra. A gombóc aztán majdhogynem feledésbe merült, mígnem a tihanyi Gulyáskert étteremben minden idők legjobbját sikerült megkóstolni. Azóta itthon addig addig kísérleteztem (és faggatóztam a recept és készítése fortélyai felől) míg sikerült az ottanit reprodukálnom. Azóta túró gombóc lázban égünk újra.
A recept nagyon egyszerű, a lényege a dolognak, hogy ne használjunk túl sok grízt, nagyon lágy legyen a massza, így lesz légiesen könnyű a gombóc. És az eper (vagy egyéb bogyós gyümölcs) szósz, na meg a tejföl, kötelező hozzá!



Recept két fő részére:

-          25 dkg túró (a darabos, de nem túl száraz fajtából)
-          5 dkg gríz (kb. 5 evőkanálnyi)
-          1-2 db egész tojás
-          2-3 dkg cukor
-          fél citrom reszelt héj
-          mazsola (elhagyható)

Villával törjük össze a túrót és keverjük össze a tojások sárgájával, a grízzel, a cukorral, a citromhéjjal és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük fel habnak és adjuk a masszához.
1 órát pihentessük a hűtőben.
Formázzunk gombócokat és forrásban lévő vízben főzzük, míg feljönnek és még pár percig.
Pirított zsemlyemorzsába forgassuk és meleg cukros tejföllel és eperszósszal tálaljuk.
Szósz: friss negyedelt epret, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöt egy kis cukorral összerottyantok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése