Mindig is imádtam
a túró gombócot és mivel az öcsém is rajongott érte, sokszor került nálunk otthon
az asztalra. A gombóc aztán majdhogynem feledésbe merült, mígnem a tihanyi
Gulyáskert étteremben minden idők legjobbját sikerült megkóstolni. Azóta itthon
addig addig kísérleteztem (és faggatóztam a recept és készítése fortélyai
felől) míg sikerült az ottanit reprodukálnom. Azóta túró gombóc lázban égünk
újra.
A recept nagyon
egyszerű, a lényege a dolognak, hogy ne használjunk túl sok grízt, nagyon lágy
legyen a massza, így lesz légiesen könnyű a gombóc. És az eper (vagy egyéb
bogyós gyümölcs) szósz, na meg a tejföl, kötelező hozzá!
Recept két fő
részére:
-
25
dkg túró (a darabos, de nem túl száraz fajtából)
-
5 dkg
gríz (kb. 5 evőkanálnyi)
-
1-2
db egész tojás
-
2-3
dkg cukor
-
fél
citrom reszelt héj
-
mazsola
(elhagyható)
Villával törjük
össze a túrót és keverjük össze a tojások sárgájával, a grízzel, a cukorral, a
citromhéjjal és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük fel habnak és adjuk a
masszához.
1 órát
pihentessük a hűtőben.
Formázzunk
gombócokat és forrásban lévő vízben főzzük, míg feljönnek és még pár percig.
Pirított
zsemlyemorzsába forgassuk és meleg cukros tejföllel és eperszósszal tálaljuk.
Szósz: friss negyedelt
epret, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöt egy kis cukorral összerottyantok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése