2014. február 15.

Karibi csirke kreol szósszal és babos rizzsel



 Nem gondoltam volna, hogy Dél-Afrikában fogok először karibi ételt főzni. A recept egy osztrák krimiírótól származik, aki nemcsak ír, hanem főzni és utazni is szeret és kedvenc receptjeit krimi szereplőivel főzeti meg. A történetekben szereplő ételek olyan népszerűvé váltak, hogy kiadtak egy Eva Rossmann szakácskönyvet belőle.
Ezt a karibi csirke fogást nemcsak azoknak ajánlom, akik szeretik a csípőset, hiszen ahogy én is tettem, a chilli paprika adagot egy kicsit csökkentettem (így is megizzadtunk tőle), hanem mindenkinek, aki valami különleges ízvilágot szeretne megismerni! A babos-rizses köretet mindenképpen ajánlom hozzá, nagyon jól kiegészítik egymást a kreolos csirkével, szintén különleges!

Így szól a  karibi mondás:

 „I love you once, I love you twice, I love you more than beans and rice!”

 
Scotch bonnet pepper (a sárga színű)
2 főre szóló recept

A páchoz:

-          2-2 db csirke alsó- és felsőcomb
-          5 dkg barna nádcukor
-          1 fej vöröshagyma, finomra vágva
-          2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
-          4 cl karibi rum (Captain Morgent használtam)
-          1 lime kifacsart leve
-          némi csipős chilli szósz (Hot Sauce)
-          1 ek. friss kakukkfű
-          1 ek. reszelt gyömbér
-          szegfűbors, őrölve

Kreol szószhoz:

-          1 nagy fej hagyma
-          2 dkg gyömbér, aprítva
-          3 dkg vaj
-          2 cl olaj
-          6 db Scotch Bonnet Pepper
-          2 gerezd fokhagyma
-          1 zöld paprika (kaliforniai)
-          1 ek. barna cukor
-          25 dkg paradicsomhús konzerv
-          2 cl rum
-          frissen őrölt bors, friss kakukkfű, ízlés szerint chilli szósz

A húst bepácoljuk 24 órára. A cukrot a hagymával, fokhagymával és egyéb összetevőkkel alaposan összekeverjük, majd ebbe helyezzük a megmosott, leszárított húst.
Bepácolt csirke - nálunk tripla adag készül...


Másnap a legjobb, ha faszénen, de lehet egy serpenyőben is, a húst körbepirítjuk, hogy kapjon egy kis színt, azonban nem kell átsülnie!


A kreol szószhoz megpirítjuk a vajban és olajban a finomra vágott hagymát és gyömbért, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott, kimagozott chilli paprikákat és zöld paprikát, az aprított fokhagymát. Pár perc pirítás után meghintjük a cukorral és állandó kevergetés mellett karamellizáljuk. Felöntjük a paradicsom konzerv egész tartalmával, a mártást ízesítjük rummal, borssal, friss kakukkfűvel és ha még nem elég csípős, chilli szósszal. Belehelyezzük a csirkecombokat és addig főzzük, míg a hús el nem válik a csonttól. Ha szükséges egy kis vízzel higíthatunk rajta.

(A kreol szósz passzol halhoz is, ez esetben a szószt addig főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. A halat a bőrös részén grillezzük meg és a hús oldalával helyezzük a mártásra, ahol pár perc alatt kis lángon főzzük.)
 
A csirke már a kreol szószban rotyog
Karibi bab és rizs körethez:

-          10 dkg szárazbab (pl. black eye bab; de használhatunk vörös babot, fekete színűt, vagy csicseriborsót...stb.)
-          15 dkg rizs
-          250 ml kókusztej
-          4 cl karibi kókuszrum (ha nincs, akkor sima rum)
-          4 fűszerpaprika /chilli
-          1 kis fej hagyma
-          1 gerezd fokhagyma
-          1 kis darab egész fahéj
-          2 dkg vaj

A babot áztassuk be egy éjszakára, majd másnap főzzük puhára! A főzővízet ne sózzuk, mert akkor nem puhul meg!
A finomra vágott hagymát pirítsuk üvegesre a vajban, majd adjuk hozzá a fokhagymát, chillit és rizst is. Ha az is üveges lett, öntsük rá a kókusztejet és egy percig kevergessük. A további szükséges vízmennyiséggel öntsük fel, sózzuk, dobjuk rá a fahéjat, majd a szokásos módon főzzük puhára. A kész rizshez keverjük a babot és a rumot.
(Időhiány esetén konzerv bab is használható).








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése