A biltong nem
más, mint levegőn szárított hús, egy igazi dél-afrikai specialitás, úgymond
delikátesz. Készülhet marhahúsból, de vadból is, leggyakrabban antilopból
(springbok, kudu), vagy struccból.
A nyers húst az
izomrostok mentén csíkokra vágják, vagy a rostokra merőlegesen vékonyra
szeletelik. A szárítást megelőzően bepácolják: ecettel, korianderrel, sóval,
borssal fűszerezik.
Olyannyira
kedvelt csemege, nassolni való, hogy nincs olyan bevásárló központ az egész
országban, ahol ne lenne legalább egy biltong üzlet, de még a kisebb boltok
polcain is egész nagy a választék. Lehet választani a szárazabb és a kevésbé
szikkadt fajták közül, míg egyesek a zsírosabb, mások a soványabb falatokat
kedvelik. Ezen kívül a pácolásban és ízesítésben is nagyok a különbségek.
Az eredete hosszú
időre nyúlik vissza és a szükségszerűség szülte. Valahogy meg kellett a hús
tartósítását oldani a hosszú vándorlások, illetve hajóutak időtartamára és a
nélkülözés időszakára.
Biltongot nem
csak magában fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk salátában, pizzafeltétként,
mártásokban...stb. Krikett, vagy focimeccsre, piknikezni pedig egyenesen bűn
elmenni egy kis rágcsálnivaló biltong nélkül, feltéve, ha ez ember nem vegetáriánus...
biltong shop - a kínálat széles |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése