2014. január 1.

Biltong



A biltong nem más, mint levegőn szárított hús, egy igazi dél-afrikai specialitás, úgymond delikátesz. Készülhet marhahúsból, de vadból is, leggyakrabban antilopból (springbok, kudu), vagy struccból.
A nyers húst az izomrostok mentén csíkokra vágják, vagy a rostokra merőlegesen vékonyra szeletelik. A szárítást megelőzően bepácolják: ecettel, korianderrel, sóval, borssal fűszerezik.
Olyannyira kedvelt csemege, nassolni való, hogy nincs olyan bevásárló központ az egész országban, ahol ne lenne legalább egy biltong üzlet, de még a kisebb boltok polcain is egész nagy a választék. Lehet választani a szárazabb és a kevésbé szikkadt fajták közül, míg egyesek a zsírosabb, mások a soványabb falatokat kedvelik. Ezen kívül a pácolásban és ízesítésben is  nagyok a különbségek.
Az eredete hosszú időre nyúlik vissza és a szükségszerűség szülte. Valahogy meg kellett a hús tartósítását oldani a hosszú vándorlások, illetve hajóutak időtartamára és a nélkülözés időszakára.
Biltongot nem csak magában fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk salátában, pizzafeltétként, mártásokban...stb. Krikett, vagy focimeccsre, piknikezni pedig egyenesen bűn elmenni egy kis rágcsálnivaló biltong nélkül, feltéve, ha ez ember nem vegetáriánus...


biltong shop - a kínálat széles




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése