Torta készül...
Már a nevének
írásmódjában is eltérések vannak „Malkoff“, „Malakov“, de találkozhatunk
„Malakow-val“ is.
A változatosság nem csak az
elnevezésében, de a torta összetevőiben és küllemében is megmutatkozik.
Sokan az osztrákok tiramisujának
tartják, holott szövevényes az eredettörténete, francia és orosz vonatkozású
egyaránt. A torta körüli legenda egy mondatban összefoglalva annyi, hogy a 19.
század krími háborújában egy francia hadvezérnek sikerült Malakov erődítményét
bevennie és tiszteltére egy francia
cukrász megalkotta ezt a habos, krémes mandulás tortát.
A receptet egy osztrák ismerősömtől kaptam. Egy,
a sok finom variáció közül.
Hozzávalók:
40-50 db babapiskóta
¼ liter kávé
3 feles pohárka rum
Krémhez:
20 dkg vaj, vagy margarin
20 dkg porcukor
20 dkg hámozott darált mandula
4 tojás sárgája
2-3 dl tejszín (tartós)
+ tejszín és esetleg habfixáló - ami akár el is hagyható - a torta
bevonáshoz
A krémhez keverjük össze az összetevőket, de a mandulát csak a végén keverjük bele.
Csak annyi tejszínt keverjünk a krémhez, hogy ne legyen folyós a massza!
A piskótát egyesével a rumos kávéba épphogy mártsuk bele. (Húzzuk végig a
kávéban mindkét oldalát, de ne áztassuk szét!)
Mártott piskótával kirakjuk a kapcsos tortaforma alját, valamint „kerítést”
gyártunk az oldalára belőle. Erre rákenjük a krém egy részét.
Ezt ismételjük, a formát azonban minden rétegzés során 90 fokkal forgassuk
el! (Én a krémet két részre vettem, de lehet több réteget is csinálni).
A rétegzés piskótával záruljon!
1 napra tegyük hűtőbe, tegyünk rá valami súlyt is.
Másnap verjük fel a tejszínt (a fixálóval) és vonjuk be a tortát.
Lehet
mandula forgáccsal, vagy csokireszelékkel díszíteni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése