2013. december 8.

Malakoff torta



Torta készül...
Már a nevének írásmódjában is eltérések vannak „Malkoff“, „Malakov“, de találkozhatunk „Malakow-val“  is.
A változatosság nem csak az elnevezésében, de a torta összetevőiben és küllemében is megmutatkozik.
Sokan az osztrákok tiramisujának tartják, holott szövevényes az eredettörténete, francia és orosz vonatkozású egyaránt. A torta körüli legenda egy mondatban összefoglalva annyi, hogy a 19. század krími háborújában egy francia hadvezérnek sikerült Malakov erődítményét bevennie és  tiszteltére egy francia cukrász megalkotta ezt a habos, krémes mandulás tortát.
A receptet egy osztrák ismerősömtől kaptam. Egy, a sok finom variáció közül.

 



Hozzávalók:

40-50 db babapiskóta
¼ liter kávé
3 feles pohárka rum

Krémhez:

20 dkg vaj, vagy margarin
20 dkg porcukor
20 dkg hámozott darált mandula
4 tojás sárgája
2-3 dl tejszín (tartós)
+ tejszín és esetleg habfixáló - ami akár el is hagyható - a torta bevonáshoz

A krémhez keverjük össze az összetevőket, de a  mandulát csak a végén keverjük bele.
Csak annyi tejszínt keverjünk a krémhez, hogy ne legyen folyós a massza!

A piskótát egyesével a rumos kávéba épphogy mártsuk bele. (Húzzuk végig a kávéban mindkét oldalát, de ne áztassuk szét!)
Mártott piskótával kirakjuk a kapcsos tortaforma alját, valamint „kerítést” gyártunk az oldalára belőle. Erre rákenjük a krém egy részét.
Ezt ismételjük, a formát azonban minden rétegzés során 90 fokkal forgassuk el! (Én a krémet két részre vettem, de lehet több réteget is csinálni).
A rétegzés piskótával záruljon!
1 napra tegyük hűtőbe, tegyünk rá valami súlyt is.
Másnap verjük fel a tejszínt (a fixálóval) és vonjuk be a tortát.
Lehet mandula forgáccsal, vagy csokireszelékkel díszíteni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése