2016. március 11.

Bálnákról



Bálnalesre a világ egyik legjobb helye Dél-Afrika.
Számos faj megtalálható a térségben, a legismertebbek közülük a Southern Right Whale (déli simabálna), a Humpbackwhale (hosszúszárnyú bálna) és a Bryde’s Whale (trópusi bálna).
Mindegyik faj évente vándorol a sarkvidéki területekről Dél-Afrika melegebb vízeire. Errefelé jellemzően június és november között számíthatunk a tömeges megjelenésükre. Ebben az időszakban egész közel jönnek a parthoz és meglehetősen aktívak. Hihetetlen látvány, ahogy a több tonna súlyú testükkel kilövik magukat a vízből.
Az egyik leghíresebb bálnanéző hely Hermanus, egész turizmus épült ki a bálnalesre, erről már korábban írtam is itt egy bejegyzést.
Nem ritka azonban, hogy a False Bay-től távolabb eső helyeken, valamint  „szezonon kívül” is láthatunk egy-egy bálnát. Gyakran stand up paddle evezés közben szúrtunk ki mi is egy-egy példányt a Blouberg strandon, vagy Melkbosban. Ha időznek egy kicsit a partközelben, akkor meg is szoktuk óvatosan közelíteni őket: óriási élmény!
Sajnos a napokban egy déli simabálna tetemét sodorta a hullám a partra Melkbos közelében, Holbaai strandján. Feltételezések szerint egy hajó propellere okozott végzetes sebet rajta. Több mint egy napig tartott a 12 méter hosszú, kb. 15-20 tonna súlyú test elszállítása, amire azért volt sűrgősen szükség, hogy ne vonzza a térségbe a cápákat. A tetemet egy hulladéklerakónál temették el. December óta ez az ötödik kimúlt bálna a Nyugati-Fokföldön. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése