2012. február 24.

Paarl


A Fokvárostól 40 km-re északkeletre óriás hegyekkel körülvett völgyben fekvő Paarl egy kedvelt kirándulási célpont. A város Dél-Afrika harmadik legrégebbi városa, a különböző nemzetiségű telepeseknek, a sokfelől behurcolt rabszolgáknak köszönhetően gazdag történelemmel rendelkezik. A sokszínűsége az épületek stílusán még mindig meglátszik, sokfelé láthatóak többek között a fokföldi holland jegyek.

A világ második legnagyobb felszíni gránit tömbje/sziklája a település határán található, ami össze is kapcsolódik a város nevével. Az első fehér ember, Abraham Gabbema, amikor 1657-ben a völgyet elérte, pillantása a gránit kúpra esett, ami a reggeli harmattól csillogott, mint egy gyöngy. Paarl elnevezés ekképp a holland Perel (gyöngy) szóból ered. A  Paarl Hegyet 1963-től nemzeti értékké nyilvánították. Az óriás szikla (Paarl Rock) ma a hegymászók Mekkája.


Paarl természeti értéke továbbá a bortermelő mivoltából is adódik. Jobbnál jobb borokat készítenek erre, amit a különböző borászatoknál egy-egy ősrégi tölgyfa árnyékában meg is kóstolhatunk. A présházak viselik az eredeti építészeti elemeket, sok helyütt étterem is tartozik a farmokhoz. A gondosan ápolt kertkben, lugasokban, a hegyekkel körülvéve mondanom sem kell, hogy milyen kellemes egy könnyű ebéd! A leghíresebbek közé tartoznak: Nederburg, Backsberg, Simonsvlei, Landskroon, Avondale, Fairview, Boland.




Az afrikaans nyelv (régebbi nevén búr, vagy fokföldi holland nyelv) eredete a 17-18. századra tehető, a Dél-Afrikába kivándorolt németalföldi búrok holland nyelvjárásaiból, a német, francia és fríz telepesek és az afrikai bennszülöttek nyelveinek elemeiből alakult ki.
Paarl az afrikansz nyelv fejlődésében nagy szerepet játszott. 1875-ben itt sikerült kivívni, hogy írott nyelvként elismerjék, itt adták ki az első afrikaans nyelvű újságot is.

Nem hiába állították fel éppen itt a Paarl Hegyen az Afrikai Nyelvek Emlékművét.
Az emlékművet 1975-ben avatták fel annak emlékére, hogy az afrikaans nyelv hivatalossá vált Dél-Afrikában.
A látszólag egyszerű mégis impozáns oszlop csoport konvex és konkáv elemek keveréke, a különböző nyelvek és kultúrák afrikaansra gyakorolt hatását, valamint Dél-Afrika politikai fejlődését szimbolizálják:
Mégpedig az európai örökséget, az afrikai hatást, a hidat Európa és Afrika között, az afrikaans nyelvet magát, a köztársaság kikiáltását, valamint a maláj nyelvet és kultúrát.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése